Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od kouření nejvíce odradí cena cigaret, budeme ji dál zvyšovat, plánuje Sobotka

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - Dnes vstoupil v platnost takzvaný protikuřácký zákon. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) spotřební daň na cigarety v příštích letech dál postupně poroste, protože jen to odradí mladé lidi od kouření.

"Postupně zvyšujeme daňové zatížení cigaret. Je to koordinovaný postup v rámci Evropské unie, mohlo by se totiž stát, že pokud by se sazby příliš lišily, tak by se podpořil dovoz cigaret, a stát by mohl přicházet o výběr spotřební daně," řekl Sobotka na dnešní tiskové konferenci.

Stát na spotřební dani za tabák vybere ročně asi 80 miliard korun, odborníci odhadují, že více než 100 miliard ale stojí stát odvykání kouření a léčba nemocí s ním spojených.

"Za průměrný plat si koupíte asi dvojnásobek krabiček cigaret než před 20 lety. Musely by stát asi 150 korun," řekla předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková.

Podle průzkumu Fakulty sociálních věd UK by asi pětina kuřáků nezačala, kdyby byl už dříve zaveden zákaz kouření v restauracích a ve veřejných vnitřních prostorech.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) zemře v důsledku pasivního kouření v Česku 2000 lidí ročně, což je zhruba třikrát více než při automobilových nehodách. "Největší podíl pasivního kuřáctví je právě v restauracích. Týká se nejen návštěvníků, ale i personálu," dodal ministr. "V restauraci očekáváte nezávadné jídlo a nezávadné pití, tak by tam taky měl být nezávadný vzduch," doplnila Králíková.

Témata:  cigarety Bohuslav Sobotka Miloslav Ludvík

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 20:37

Trojice lidí na Slovensku čelí obvinění kvůli schvalování atentátu na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy