Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman kritizoval omezení exportu zbraní i plány vlády na výdaje na obranu

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Podle prezidenta Miloše Zemana, který je nyní na návštěvě Jihomoravského kraje, je podíl 1,4 procenta HDP na oblast obrany zbytečně nízký. Dále řekl, že zbrojní exportéry je třeba podporovat jako každé jiné.

"Plně podporuji zvyšování výdajů na obranu v dnešní složité mezinárodní situaci," uvedl Zeman. Připomněl, že v dobách jeho premiérování vydávala země na obranu dvě procenta HDP. "Považovalo se to za samozřejmost. Dnes jsme naplněni úžasem, když o nějakou desetinku zdvihneme výdaje na obranu," prohlásil prezident.

Podle dohody členských zemí NATO by přitom jednotliví spojenci měli na obranu vydávat dvě procenta svého HDP. S tím ale mají problémy téměř všechny evropské země, tento limit plní pouze Řecko a Velká Británie.

Dostat se do roku 2020 u výdajů na obranu na hranici 1,4 procenta HDP, se zavázala nynější koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Podle současného návrhu ministerstva financí by ovšem vojáci v roce 2020 měli dostat jen 1,16 procenta HDP. Ministr Martin Stropnický (ANO) ale varoval, že si nedovede představit, že by kabinet svůj závazek nesplnil.

Zeman vidí problém v licenční politice, která podle něj nevhodně omezuje export do neembargovaných zemí pod záminkou rizika reexportu do rizikových států. "Já na to vždy říkám: 'Co je vám do toho. Vyvážíte do bezpečných zemí a co s tím ty bezpečné země dále udělají, to už je jejich a nikoliv naše věc'," řekl. Byrokratické omezení, jak to nazval, považuje za nejdůležitější překážku českého zbrojního exportu v současnosti.

Témata:  Miloš Zeman rozpočet Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy