Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři mají výtky ke kariérnímu řádu učitelů. Horní komorou zřejmě neprojde

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Především pravicoví senátoři pokládají kariérní řád učitelů za nadbytečný, nové kvalitní učitele podle nich do škol nepřivede. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) výtky odmítla.

Návrh podle ministryně zajistí profesní rozvoj učitelů, jejichž průměrný plat by měl od roku 2020 činit 43.000 korun měsíčně. Nyní je zhruba 28.400 korun měsíčně. "Potřebujeme učitele, kteří se mají možnost soustředit na svou práci, mají takto organizovaný rozvrh, mají dost prostoru a profesně sdílí svou praxi. Ve škole nebo mezi školami, v rámci škol. Bez kariérního řádu učitelů to nezajistíme," prohlásila Valachová.

Oponenti z řad ODS a TOP 09 poukazovali na to, že s kariérním řádem jsou spojeny nové administrativní povinnosti, například nutnost vypracovávat šestiletý plán pedagogického rozvoje školy nebo zajistit atestační komise, které budou posuzovat postup začínajícího učitele mezi samostatné učitele. I zástupci ČSSD připomínali, že kariérní řád má upravovat osm prováděcích předpisů ministerstva školství.

Kariérní řád učitelů počítá s tím, že pedagogové budou zařazeni do tří stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající. Každý začínající učitel bude muset absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením ve škole, kde bude působit. Pomáhat by mu měl takzvaný uvádějící učitel za příplatek 3000 korun měsíčně, nebo 1500 korun při sníženém úvazku.

Třítisícový příplatek budou mít ze zákona rovněž učitelé třetího stupně za to, že budou zajišťovat profesní rozvoj pedagogických pracovníků školy a metodicky usměrňovat a koordinovat vzdělávací a výchovnou činnost učitelů. Atestace pro třetí stupeň mají být spuštěny v roce 2021. Podle Miloše Vystrčila (ODS) i Michaela Canova (SLK) by vhodnější bylo skokové zvýšení platů.

Témata:  školství učitelé Kateřina Valachová Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy