reklama

Bylo by to v rozporu s ústavou, právem EU i lidskoprávními závazky ČR, rozhodli dnes senátoři. Novelu tak dostane Sněmovna k opětovnému projednání.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) výtky odmítl s tím, že podle jeho úřadu jsou neopodstatněné. "My tam kolizi s ústavou nevidíme," prohlásil. Připomeněl, že novelu poslala Sněmovna do Senátu hlasy 148 poslanců. To je víc, než kolik je třeba k přehlasování veta horní komory. Novela je podle ministra potřebná i kvůli regulaci ekonomické migrace.

Bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) namítal, že návrh například nepřípustně ruší dozor státních zástupců nad výkonem zajištění cizinců v detenčních zařízeních nebo omezuje právo na sloučení rodin cizinců. "V této podobě je návrh neústavní a je v rozporu s evropským právem a lidskoprávními smlouvami," uvedl ministr. Zamítnutí novely vedle obhájců lidských práv požadovala také Hospodářská komora ČR.

Novela má mimo jiné po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by nebo předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.