Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát chce oživit tři zaostávající kraje, bude to stát desítky miliard

Karla Šlechtová,  ministryně pro místní rozvoj
Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda bude v druhé polovině června projednávat akční plán na hospodářskou restrukturalizaci Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Projekty si v příštích třech letech vyžádají zhruba 42 miliard Kč, z toho 6,1 miliardy letos, 11,4 miliardy v příštím roce a přes 25 miliard v roce 2019.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že propast mezi těmito kraji a zbytkem republiky se zvětšuje. Jak připomněl, jde o první komplexní restrukturalizaci tak rozsáhlého území. "Stát se musí zasadit o jeho revitalizaci," řekl předseda vlády.

Uvedené kraje byly zasaženy útlumem těžby uhlí, což mělo podle Sobotky dopad na jejich konkurenceschopnost, životní prostředí či sociální oblast. Zástupci tripartity v pondělí plán podpořili, nyní je návrh v připomínkovém řízení, podotkl.

"Cílem je, aby naše vláda v ještě v rámci svého mandátu schválila akční plán, kde jsou již konkrétní priority, konkrétní projekty pro restrukturalizaci tří krajů. Současně chceme garantovat, že budou vyčleněny finanční prostředky pro jejich podporu. Důležité je schválit plán ještě dříve, než bude vláda jednat o podobě zákona o státního rozpočtu na příští rok, aby se tam tyto priority mohly zohlednit," řekl Sobotka.

Jde podle něj nejen o odstranění starých ekologických škod, následků těžby, ale i o zlepšení dopravní infrastruktury, aby tyto kraje byly zajímavější pro zahraniční investory.

Letošní rok je z finančního hlediska již vyřešený, pro rok 2018 zbývá najít asi 1,3 miliardy Kč. Další peníze přijdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury, evropských strukturálních a investičních fondů a z privatizačního fondu.

Plán by měl pomoci obyvatelům těchto krajů zlepšit podmínky pro život i práci jejich obyvatel a zamezit odlivu lidí z těchto oblastí. Jednotlivé kroky se týkají pracovních sil, výzkumu a inovací, životního prostředí, podnikání, zadluženosti obyvatel či vzdělávání, a to s ohledem na specifika jednotlivých regionů.

"Mezi návrhy hlavních opatření patří například odstraňování ekologických škod, problematika těžby lithia v Karlovarském a Ústeckém kraji nebo regenerace starých průmyslových areálů," uvedla již dříve ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Témata:  Ministerstvo pro místní rozvoj Bohuslav Sobotka Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 18:54

Fiala řekl, že Ukrajina dostane první munici z české iniciativy v červnu

Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání v sídle NATO. Podle Fialy se již podařilo najít půl milionu kusů munice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy