Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnost na českých silnicích je špatná? Počet mrtvých na silnicích se nesnížil, jak ministerstvo chtělo

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Národní strategie bezpečnosti silničního provozu do roku 2020 prozatím nevychází. Počet mrtvých na českých silnicích se loni nesnížil tak, jak chtělo ministerstvo dopravy. V současnosti Česku v žebříčku početu nehod náleží v EU 19. příčka.

Bezpečnostní strategie počítá se snížením počtu usmrcených na českých silnicích mezi roky roky 2011 a 2020 o 60 procent, dlouhodobě se ale tento cíl nedaří plnit. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy, který úřad předloží na pondělním jednání vlády. 

"V roce 2016 bylo dosaženo výrazného snížení smrtelných následků nehod. Na následky nehod v silničním provozu zemřelo 545 osob (do 24 hodin po nehodě), což je o 115 osob méně než v předchozím roce 2015. Ani tento výrazný pokles však nevyrovnal deficit, ke kterému došlo v letech 2014 a 2015," uvedlo ministerstvo.

Nenaplnil se ani předpoklad snížení počtu těžce zraněných. Těch bylo 2580, to je o 25 více, než je předpoklad národní strategie.

Kvůli dlouhodobému neplnění národní strategie uvažovalo ministerstvo dopravy o tom, že její podmínky změní. Na konci loňského roku se ale rozhodlo nechat původní kritéria s tím, že změkčení závazku by umožnilo polevit v zavádění nových bezpečnostních prvků a v osvětě šoférů. ČR by se tak mohla ocitnout z hlediska závažnosti dopravních nehod na chvostu Evropy, uvedlo ministerstvo.

Zatímco v Česku statistika obvykle sbírá data o úmrtích do 24 hodin po nehodě, v Evropě je běžnější statistika úmrtí do 30 dnů po nehodě. Ani podle mezinárodního standardu hodnocení počtu smrtelných obětí do 30 dnů po nehodě ČR cíl pro rok 2016 nesplnila. Při započtení lidí, kteří na následky dopravní nehody zemřou do měsíce, se celkový počet usmrcených loni zvýšil na 610 osob. To je překročení odhadu o 127 osob.

Během května 2017 zemřelo při dopravních nehodách v České republice podle předběžných údajů 42 lidí, což je o dva méně než před rokem a nejméně za květen v novodobých statistikách, tedy od roku 1990. Od letošního ledna do května si nehody vyžádaly dohromady 167 obětí na životech, což je o 20 méně než za prvních pět měsíců loňského roku.

Témata:  dopravní nehody Ministerstvo dopravy České republiky vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy