Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou stále více spokojeni se životem v místě bydliště, ukázal průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Friendly Friends

Praha - V dubnovém šetření se Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zajímalo, jak jsou Češi celkově spokojeni se životem v místě svého bydliště a také jak jsou v místě bydliště spokojeni s vybranými životními podmínkami. Téměř čtyři pětiny dotázaných jsou velmi (22 %) nebo spíše (55 %) spokojeny s životem v místě bydliště. Jde o dosud nejvyšší podíl spokojených respondentů za více než deset let, ovšem nárůst spokojenosti v posledních pěti letech je v řádu několika málo procent.

Mezi českou populací převládá spokojenost se životem v místě svého bydliště – 22 % Čechů je „velmi spokojeno“ a 55 % je „spíše spokojeno“. Necelá pětina občanů (17 %) zvolila středovou variantu odpovědi „ani spokojen, ani nespokojen“, 5 % respondentů je „spíše nespokojeno“, varianta odpovědi „velmi nespokojen“ se objevovala pouze velmi sporadicky (1 % respondentů).

Celková spokojenost s životem v místě bydliště je významně diferencována velikostí obce (město versus venkov), uvedl soc.cas.cz. Zhruba třetina dotázaných, kteří žijí na vesnici, uvedla, že je velmi spokojena, (podobně tak respondenti z předměstí), kdežto ve velkých městech velmi spokojených bylo jen 21 %, ve středních městech dokonce 16 %. Jak ale uvidíme v hodnocení konkrétních životních podmínek, tak na vesnicích je míra spokojenosti v řadě z nich významně nižší.

Nejvíce spokojeni jsou občané se zavedením plynu, elektřiny, vody a kanalizace (91 % spokojených, 8 % nespokojených) a svozem domovního odpadu (88 % spokojených, 11 % nespokojených).

Výrazněji převažující spokojenost nad nespokojeností panuje také u hodnocení čistoty ulic (80 % : 20 %), dostupnosti školských zařízení (78 % : 15 %), dostupnosti obchodů a služeb (76 % : 23 %), životního prostředí (76 % : 23 %), sousedských vztahů (75 % : 22 %), dostatku možností k odpočinku a k rekreaci (74 % : 23 %), dostupnosti zařízení zdravotní péče (73 % : 25 %), bezpečnosti (72 % : 26 %), dostatku možností ke sportu (70 % : 22 %), úrovně obchodů a služeb (70 % : 29 %), úrovně škol (69 % : 18 %), úrovně zdravotní péče (67 % : 31 %), vyhovující dopravy (65 % : 32 %) a možnosti kulturního vyžití (63 % : 34 %).

Více než polovina respondentů je také spokojena s možností stravování za přiměřené ceny (57 % : 37 %), udržováním obecních domů a bytů (53 % : 25 %) a úrovní služeb pro seniory (52 % : 24 %, zde se ovšem rovněž 24 % k uvedené položce nedovedlo vyjádřit).

Spokojenost nad nespokojeností převažuje ještě i v případě služeb pro zdravotně postižené, ovšem vzhledem k vysokému, prakticky třetinovému podílu lidí, kteří tuto otázku nebyli s to posoudit, byl zde již podíl spokojených hluboko pod úrovní jedné poloviny (42 % : 26 %).

Se stavem komunikací už je spokojena jen necelá polovina občanů a podíl nespokojených již mírně převládá (47 % : 52 %). S výstavbou nových bytů je spokojeno 41 % oslovených, naopak 44 % je nespokojeno. Nejnižší spokojenost byla zaznamenána u hodnocení pracovních příležitostí (40 % : 51 %) a především pak s hodnocením úrovně mezd v lokalitě (25 % : 62 %).

Témata:  průzkumy bydlení Češi

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy