Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikulinovi se nelíbí rozhodnutí o možném vydání do Ruska, podá stížnost

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin (29) si podá stížnost proti přípustnosti svého vydání Moskvě. Pražský městský soud v úterý nepravomocně rozhodl o tom, že extradice je možné do USA i Ruska.

Nikulina zadrželi loni v říjnu čeští policisté v pražském hotelu. USA muže viní z devíti různých skutků, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedin, Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži v řádu desítek tisíc korun. Nikulin popírá tvrzení, že je hackerem.

Obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI, kteří prý po něm výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do počítačů Demokratické strany.

Nikulin nechce být vydán nikam, dává ale přednost extradici do vlasti, kde mu podle jeho právníka hrozí výrazně nižší trest. I přesto si proti usnesení o přípustnosti vydání do Ruské federace stížnost po lhůtě na rozmyšlenou nakonec podá.

"Důvod je velmi podobný jako u stížnosti proti rozhodnutí o přípustnosti vydání do USA: celé řízení bylo stiženo procesní vadou. Panu Nikulinovi totiž nebyl doručen překlad dokumentů z Městského státního zastupitelství v Praze, a klient se tím cítí poškozen," vysvětlil advokát Sadílek. "Navíc se samozřejmě cítí nevinen, nechť to tedy celé posoudí nadřízený soud," dodal.

O Nikulinovo vydání požádaly obě země ve stejný den a Moskva uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání do Spojených států zabránila. Konečné slovo bude mít český ministr spravedlnosti.

Témata:  soudy Rusko USA Jevgenij Nikulin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy