Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena cigaret stále roste. Tušíte, kolik dostává stát z jedné krabičky?

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - Dneškem vstoupil v platnost tzv. protikuřácký zákon. Běžná cena cigaret se dnes pohybuje mezi 80 a 100 korunami, do budoucna se má ale dál zvyšovat. Může za to navyšování spotřební daně z tabáku. Cena krabičky cigaret je dnes tvořena z více než 80 procenty daňovým zatížením, to se má v Česku i celé Evropské unii dále navyšovat.

"Postupně zvyšujeme daňové zatížení cigaret. Předpokládám, že se bude zvyšovat i v příštích letech. Je to koordinovaný postup v rámci Evropské unie, mohlo by se totiž stát, že pokud by se sazby příliš lišily, tak by se podpořil dovoz cigaret, a stát by mohl přicházet o výběr spotřební daně," řekl dnes na tiskové konferenci ke startu zákazu kouření v restauracích premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Za průměrný plat si koupíte asi dvojnásobek krabiček cigaret než před 20 lety. Musely by stát asi 150 korun," řekla na tiskovce předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková.

Cena krabičky cigaret přitom plíživě stoupá už několik let. Ač nepatrně, tak nárůst ceny můžeme pozorovat téměř každý rok. V roce 2010, 2012, 2013 i 2014 podle Ministerstva financí pokaždé jeden balíček cigarety zdražil o 2 koruny. O další čtyři koruny si kuřáci připlatili v loňském roce. 

O další dvě koruny krabičky zdražily letos a stejné navýšení se očekává i pro rok následující. Podle zdrojů Českého statistického úřadu přitom roční spotřeba cigaret v Česku dlouhodobě klesá. V loňském roce se poprvé ceny některých krabiček cigaret přehouply a ustálily na hodnotách přes 100 korun. Průměrná cena cigaret byla 84 korun.

Podle cenového věstníku Ministerstva financí pro duben 2017 atakují nejvyšší hodnoty ceny cigarety West MB Red a Silver (29 cigaret), jejíchž pevná cena je stanovena na 119 korun. Krabička s dvaceti kusy se nejčastěji pohybuje kolem 86 korun. Nové výrobky směřují spíše k 90 korunám. Lidové Petry, dnes cigarety Philip Moris jsou na úrovni 80 korun. V roce 2001 stála jejich krabička jenom 40 korun.Známé Marlboro už stokorunovou hranici překročilo.

Navyšování spotřební daně na tabák je nicméně trendem ve všech zemích Evropské unie. Z cigaret se v Česku odvádí jak spotřební daň, tak daň z přidaného hodnoty. Kolik tedy kuřák za jednu krabičku zaplatí na dani a kolik půjde prodejci?

Pevná část spotřební daně je letos na hodnotě 1,42 korun za jednu cigaretu a minimální spotřební daň je 2,57 korun za jednu cigaretu. V případě krabičky za 80 korun s 20 kusy bude tvořit minimální spotřební daň 51,40 korun. Další část ceny tvoří DPH (21 procent), což je v našem případě 13,88 korun. Zbytek, tedy  zhruba 15 korun, tvoří marži obchodníka a výrobu a zisk producenta. Celkem tedy daňové zatížení takového balíčku cigaret činí přes 81 procent koncové ceny. 

Server Lidovky přišel před čtyřmi lety s grafem vývoje ceny cigaret značky Sparta. V roce 1995 se pohybovala cena krabičky někde kolem 30 korun, v roce 2000 už to bylo kolem 40 korun. V roce 2008 se cena vyšplhala k 70 korunám, v roce 2013 už na 80 korun. Dnes si koupíte balíček cigaret Sparta classic za cenu přes 90 korun.

Témata:  cigarety E-cigarety Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy