Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útokům se dá zabránit spoluprací tajných služeb, míní Hamáček

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Obranou proti podobným útokům, jako byl ten sobotní v Londýně, je podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) spolupráce tajných služeb a prevence.

Hamáček to řekl v pořadu Partie televize Prima. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nestačí pouze sledovat rizikové osoby, ale je nutné likvidovat ohniska radikalizace. Útok vozidlem a noži v Londýně si vyžádal sedm mrtvých a 48 lidí bylo hospitalizováno.

Hamáček útok odsoudil a dodal, že jejím cílem je vyděsit občany a narušit jejich důvěru v politiky, policii či záchranáře. "Jedinou obranou je ještě větší míra spolupráce tajných služeb, ještě větší míra prevence," uvedl šéf Sněmovny. Připustil, že podobným událostem se ale lze jen těžko bránit.

Podstatné je podle něj hledat skupiny v pozadí, které útoky organizují a financují. "Tím cílem je znejistět západní společnost, dostat lidi pod tlak, aby se báli ve svých domovech," dodal. Hamáček zdůraznil, že je lepší být ostražitý a nahlásit třeba zbytečně podezřelé věci či chování, než něco přehlédnout.

Kalousek uvedl, že bezpečnostní situace se mění a svět už nebude nikdy bezpečný tak, jak lidé byli zvyklí. "Jsme prostě v hybridní válce, to je fakt. Je zřejmé, že nestačí pouze sledovat rizikové osoby, je třeba sledovat a likvidovat ohniska radikalizace," řekl. Radikální teroristický islám podle něj našel v Evropě diaspory, které se dají radikalizovat a pracuje na tom cílenou propagandou.

Témata:  Velká Británie terorismus Jan Hamáček teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy