Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík dostal za srážku skútru s lodí podmínku, při nehodě zemřela dívka (18)

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Písek - Christoph Steinert (19), který svým vodním skútrem narazil do lodě, na níž plula dívka (18) a která na následky střetu zemřela, dostal podmíněný trest na tři roky. Podle nepravomocného verdiktu Okresního soudu v Písku má také rodičům dívky zaplatit 1,4 milionu korun.

"Ponechali jsme si lhůtu, protože se musím rozmyslet na tou nemajetkovou újmou. Já s tím osobní zkušenost nemám, protože jsem se s tím ještě nesetkal," řekl obhájce obžalovaného Josef Doucha. Nemajetková újmu byla v minulosti stanovena do výše maximálně 240.000 Kč. S novým občanským zákoníkem však tento limit padl.

Odborné stanovisko tvrdí, že tragickou nehodu zavinil řidič skútru. Podle posudku měl dát Steinert přednost lodi, na níž byla dívka se svým přítelem.

Obžalovaný se loni v červenci se svým kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník. "Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice," uvedl v dubnu před soudem mladík. Skútr se s loďkou srazil za zádí parníku. "Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout," řekl Steinert.

Obžalovaný odhadoval, že v době střetu jel skútr rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu. Steinert vlastní průkaz povolující řízení malých plavidel. Dodal navíc, že na vodním skútru jezdí už několik let. Přítel usmrcené dívky před soudem tvrdil, že skútr jel rychleji. Podobně vypovídali i kapitán a lodník z výletního parníku.

Steinert dnes před soudem uvedl, že lituje toho, co se stalo. "Každý den myslím na tu dívku. Bohužel to nejde vrátit," řekl. Předseda senátu Robert Pekárek však při čtení odůvodnění rozsudku Steinertovo chování zpochybnil. "Nevím, zda lze věřit obžalovanému upřímnou lítost. Jednoznačné vyjádření k pozůstalým totiž neučinil," uvedl Pekárek.

V reakci na srážku vzniklo kvůli ochraně plavců ve vodních nádržích Orlík a Slapy 16 ploch vymezených pro koupání. Nesmějí do nich motorová plavidla a navíc se mohou i v okolí těchto míst pohybovat maximálně desetikilometrovou rychlostí.

Témata:  soudy úmrtí Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy