Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedodržování uprchlických kvót stanovených EU?.Opozice souhlasí s postojem vlády

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Rozhodnutí vlády nepřijímat žádné další uprchlíky dle migračních kvót Evropské unie dnes uvítala i opozice. Vláda systém kvót označila za dysfunkční a ke svému kroku se podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) rozhodla i na základě zhoršené bezpečnostní situace. 

Rozhodnutí vlády je velmi správné, byť to pár měsíců před volbami zavání laciným populismem, řekla ČTK poslankyně ODS Jana Černochová. Podle ODS jsou kvóty zásahem do práv suverénních států. Česko, které by mělo do září přijmout přibližně 2600 lidí, zatím převzalo 12 migrantů z Řecka.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše Česko odmítá diktované kvóty od začátku migrační krize. „Je na čase o tom jen nemluvit, ale jednat," napsal ČTK.

„Nemyslím, že bychom si museli nechat vnucovat kvóty, navíc nastavené i do budoucna. EU chybí celkový přístup k uprchlíkům a navíc jednotlivé země si nemohou dělat, co chtějí, bez dohody s ostatními. Takže toto rozhodnutí vlády podporuji, ale zároveň ji vyzývám, aby se snažila problém řešit na nejvyšší úrovni EU. Evropská komise zatím s žádným smysluplným konceptem nepřišla," uvedl předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek souhlasí s tím, že systém kvót je nefunkční a špatný a že nemůže nikdy fungovat. "Nechce se mi ale věřit, že by naše země neuměla pomoci více než 12 lidem, kteří projdou bezpečnostním prověřením," myslí si.

Ministerstvo vnitra bude připravovat obranu pro případné řízení, které by mohla kvůli nedodržování závazku vyvolat Evropská komise. Krok české vlády je podle Chovance reakcí na vyjádření eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose, který v posledních týdnech apeloval na to, aby státy dodržely své závazky. Také hovořil o hrozbě sankcí.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy