Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbor doporučil Sněmovně, aby vydala Novotného a Borku ke stíhání

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mandátový a imunitní výbor dnes doporučil Sněmovně vydat Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) k trestnímu stíhání. Policie chce oba poslance obvinit v případu machinací s dotacemi z ROP Severozápad.

"Dolní komora by mohla o vydání rozhodnout ve středu," řekla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. Novotný už dřív označil případ za vykonstruovaný a účelový. Borka nevnímá záležitost jako politickou, je nutné ji podle něho prověřit. 

Činnost obou poslanců, kvůli níž je chce policie stíhat, podle místopředsedy výboru Martina Plíška (TOP 09) nesouvisí s jejich poslaneckým mandátem a v případu nejde o politický boj. "Je zřejmé, že o vině a trestu by měl rozhodovat nezávislý soud. Skutky, které jsou kladeny za vinu, jsou poměrně vážné," řekl Plíšek.

Na jednání výboru dnes dorazil státní zástupce Tomáš Minx a také zástupce policie. Se členy výboru debatovali rovněž o tom, nakolik je správné, že státní zastupitelství zveřejnilo usnesení o stíhání ještě před rozhodnutím Sněmovny o vydání. "Dospěli jsme k názoru, že to je padesát na padesát," uvedl místopředseda výboru Matěj Fichtner (ANO).

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky kauza ROP severozápad EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy