Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka nechce mluvit o privatizaci OKD? KSČM se do něj tvrdě pustila

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Komunisté kritizují vládu, že v určeném termínu do konce května nezareagovala na výzvu poslanců, aby předložila Sněmovně informaci o situaci OKD. Poslanec Leo Luzar (KSČM) uvedl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyužil příležitost, aby odkryl zákulisí privatizace.

Poslanci o privatizaci OKD debatovali od loňského června. V březnu mimo jiné vyzvali vládu, aby se ČR připojila k podanému trestnímu oznámení ve věci podezření na neoprávněnou výplatu dividend z OKD.

Kabinet taky poslanci požádali, aby zabezpečil zmapování toků peněz na účtech zainteresovaných osob, jejich příbuzných a firem spojených s těmito osobami, které se přímo nebo nepřímo podílely na privatizaci OKD.

Chybějící odpověď vlády na otázky Sněmovny chce Luzar s ostatními poslanci probrat ve čtvrtek v rámci bodu, který navrhne. "Mají-li odpovědět na nepříjemné otázky, tak zapomínají. Je to pohrdání, které vláda předvádí v přímém přenosu," řekl novinářům.

Sobotka loni v červnu, kdy se poslanci privatizací OKD začali zabývat, řekl, že problém s těžební společností nastal už v 90. letech. Stát tehdy ve firmě ztratil takzvanou divokou privatizací většinový podíl, aniž získal odpovídající protihodnotu, uvedl.

Bývalý vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) Sobotku kvůli privatizaci OKD opakovaně kritizoval. Babiš mimo jiné uvedl, že stát v době, kdy byl Sobotka ministrem financí, prodal OKD za příliš nízkou cenu.

Témata:  OKD KSČM Bohuslav Sobotka vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy