Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát dal zelenou regulaci vysokofrekvenčních obchodů na burzách, chybí už jen prodpis prezidenta

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát schválil nová pravidla regulace vysokofrekvenčních burzovních obchodů. Norma přináší také nové povinnosti pro obchodníky s cennými papíry a má více chránit spotřebitele na finančním trhu. Novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu nyní dostane k podpisu prezident.

Při vysokofrekvenčním obchodování (HFT) se uskutečňuje velký počet transakcí s cennými papíry na finančních trzích pomoci algoritmů a počítačů. Pokyny se zadávají v řádu milisekund a využívají i jen minimální výkyvy v kurzech. Během jedné vteřiny se tak může uskutečnit značné množství transakcí.

Technologie vysokofrekvenčního obchodování, která se na trzích používá řadu let, však podle ministerstva financí přináší rizika, jako je například přetížení provozních systémů kvůli velkému objemu pokynů. Naprogramované systémy také mohou nepřiměřeně reagovat na jiné události na trhu, což může vést k rozkolísání cen.

Firmy proto budou muset vést záznamy o tomto obchodování, o všech zadaných i zrušených pokynech, a poskytovat je České národní bance, pokud o ně požádá. Pokud tuto povinnost poruší, bude jim hrozit pokuta až 150 milionů korun, nebo deset procent z ročního obratu, případně dvojnásobek neoprávněného prospěchu.

Novela zároveň upravuje informační povinnosti a pravidla jednání se zákazníky. Obchodníci budou muset při vytváření nových investičních nástrojů ještě před jejich nabízením zákazníkům zavádět a uplatňovat postupy pro jejich schvalování. Obchodníci budou muset mít dostatek lidí i peněz na to, aby zajistili průběžné odborné vzdělávání členů svého vedoucího orgánu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky burza firmy

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy