Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paroubek už se nemůže dívat na propad ČSSD. Pomůže prý stranu zachránit

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jiří Paroubek už se nemůže dál koukat na propad preferencí ČSSD. Pokud se prý nic nezmění, strana může skončit ve volbách s pouhými osmi procenty hlasů. Expremiér chce straně pomoci alespoň v otázce programových priorit. ČSSD by se podle Paroubka mohla vyhoupnout na 17 procent voličských hlasů.

Bývalý předseda Sociálních demokratů a expremiér Jiří Paroubek možná zachrání ČSSD. Průzkum volebních preferencí společnost TNS Kantar, který ČSSD přisuzuje až čtvrté místo a pouhých 10 procent, ho přiměl k akci. „Když jsem po volbách do krajských zastupitelstev a tragickém volebním výsledku sociální demokracie říkal, že se všechno dá zvrátit, byl jsem o tom hluboce přesvědčen. Do sněmovních voleb zbýval téměř ještě jeden rok a za tu dobu bylo možné udělat alespoň nějaké změny personální, zásadnější změny programové, nepochybně změny v marketingu a v přístupu k médiím,“ uvádí Paroubek.

Strana ale dle jeho slov už půl roku promarnila. Ve vedení se prý neobjevily žádné nové tváře s výjimkou Jana Birkeho, který se stará o volební kampaň strany. „V oblasti programu ČSSD zatím vsadila na obstarožní témata, která od ní očekávají voliči jaksi automaticky. A v oblasti marketingu nezměnila nic,“ konstatuje na svém blogu serveru Aktuálně.cz. I vládní krizi, při které došlo k odstranění ministra financí Andreje Babiše, podle Paroubka nelze vnímat pozitivně. Veřejnost totiž ČSSD nepovažuje za vítěze.

„A. Babiš nebyl obviněn státním zastupitelstvem a policií, z malverzace kolem dluhopisů Agrofertu a vesele jede dál. Ne sice jako ministr financí, ale jako šéf hnutí ANO koncentrující se na volební kampaň,“ píše. Paroubek už v minulosti prorokoval straně volební výsledek 10 – 12 procent hlasů, dnes předpokládá, že strana, pokud nic nezmění, skončí někde na 8 až 10 procentech. Výsledkem tohoto debaklu prý bude vnitrostranická krize, která v krajním případě může vést až k tomu, že ČSSD se může po volbách v roce 2021 ocitnout i mimo poslanecké lavice.

„Podobný osud ostatně potkal také polské sociální demokraty. Ti ještě v prvních volbách do parlamentu počátkem tohoto milénia získali přes 41 % hlasů. Dnes jsou mimo parlament bez velké naděje se tam vrátit,“ dodává Paroubek. Expremiér je ale stále optimistou.

Míní, že ČSSD by stále mohla získat až 17 procent hlasů. „V tomto týdnu zveřejním článek, kde doporučím vedení ČSSD jak postupovat zejména v programové oblasti, aby se podařilo alespoň z části resuscitovat důvěru veřejnosti v tuto stranu. TNS Kantar, který dlouhodobě pracuje pro Českou televizi, ukazuje pro ČSSD přímo tragický vývoj posledních týdnů,“ konstatuje. Tuto agenturu vnímá Paroubek jako jednu z nejpřesnějších.

Témata:  Jiří Paroubek Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy