Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za úspěchem Andreje Babiše? Objevilo se další jméno, které manipuluje ze zákulisí

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Twitterový účet skupiny Julius Šuman zveřejnil v rámci seriálu Andrejovi kluci jméno druhého člověka, který stojí za osobou předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Je jím šéfredaktor Lidových novin Ištván Léko.

Stejně jako u prvního příspěvku i tentokrát skupina upozorňuje, že "Andrej se nevyskytl v roce 2011. Žil tu s námi vždy a má spoustu kamarádů." V rámci 32dílného seriálu Andrejovi kluci proto zveřejnila novou kartu, kterou pojmenovala propagandistická.

V hlavní roli tentokrát vystupuje Ištván Léko, šéfredaktor Lidových novin. "Novinář, nyní šéfredaktor Lidových novin,, jež patří Agrofertu. Je dlouholetým osobním přítelem Andreje Babiše," píše skupina.

"S Andrejem Babišem úzce spolupracoval dlouho před založením hnutí ANO. Mimo jiné vedl portál www.ceskapozice.cz, jenž Babiš skrytě financoval. Má velký vliv na Babišovu personální politiku a na stanovování politické agendy. Jeho noviny často očerňují politické protivníky hnutí ANO,” píše se dále v textu. 

Skupina Julius Šuman tvrdí, že za vzestupem Andreje Babiše nebo jeho současným úspěchem stálo několik lidí, jejichž jména chce účet postupně zveřejnit. První karta se věnovala právě osobě Julia Šumana.

"Řídící důstojník agenta Bureše. Příslušníkem StB byl od roku 1977, dotáhl to až k hodnosti majora. Dnes bydlí poblíž Bratislavy. Klíčový svědek jenž pod přísahou potvrdil, že spis agenta Bureše je zfalšovaný a založený bez vědomí Babiše. Proti tomuto tvrzení se ohrazují historici a experti slovenského Ústavu pamäti národa," stojí na twitterovém účtu skupiny.

Andrej se nevyskytl v roce 2011. Žil tu s námi vždy a má spoustu kamarádů. 32 dílný seriál Andrejovi kluci. Karta 2., propagandistická. pic.twitter.com/oxCiKolQqX

— Julius Šuman (@skupinasuman) 6. června 2017

Twitterový účet má za sebou poměrně krátkou minulost, přesto dokázal způsobit velké pozdvižení. Předminulý týden zveřejnil auditorskou zprávu ministerstva financí o farmě Čapí hnízdo a v neděli zveřejnil materiál společnosti Imoba, který má údajně dokázat, že transakcemi kolem společnosti si Babiš vyplatil během svého působení v čele ministerstva víc než dvě miliardy korun a stát při tom připravil o 300 milionů na daních.

Poprask skupina způsobila v květnu, kdy zveřejnila několik Babišových nahrávek. Na první Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně Sobotky či novinářích. Na dalších s novinářem svého bývalého deníku diskutoval o tom, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích hnutí ANO. Sněmovna kvůli tomu v květnu přijala usnesení, že Babiš veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických rivalů.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy