Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostuda ve Sněmovně: Debata o písemných interpelacích se nekonala, Valachová nepřišla

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ve Sněmovně se dnes dopoledne mělo debatovat o písemných interpelacích na členy vlády. Nakonec z toho sešlo, jak se bohužel stalo v Česku tradicí. Na programu byly dva dotazy, jejich adresátky ale nebyly přítomny.

Předsedající Petr Gazdík (STAN, za TOP 09) proto schůzi po několika minutách přerušil do 11:00, kdy bude pokračovat.

Poslanec KSČM Leo Luzar chtěl diskutovat s ministryní školství v demisi Kateřinou Valachovou (ČSSD) o takzvané pamlskové vyhlášce. "Vážená paní neviditelná ministryně, ač přítomná, v sále není," zahájil svůj projev.

Gazdík však podotkl, že interpelace byla už dřív odročena do přítomnosti ministryně, podmínka pro její projednávání tedy nebyla splněna. "I přesto, že jsem se snažil a umožnil jsem paní ministryni těch pár sekund, aby přišla, tak stejně nepřišla," konstatoval. Valachová podle informací z pléna sice omluvu na dnešek zaslala, ale jen na odpolední jednání dolní komory.

Ke slovu se nedostal ani Jiří Valenta (KSČM), jenž se chtěl tázat ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) na Národní elektronický nástroj pro provádění veřejných zakázek. Šlechtová se z celého jednacího dne omluvila kvůli zahraniční cestě. Rovněž debata o této interpelaci byla podmíněna její přítomností.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Petr Gazdík Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy