Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová zbytečné riskovala a nevyplatilo se jí to, myslí si Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čeští vládní i opoziční politici doufají, že v Británii brzo vznikne stabilní vláda připravená jednat o brexitu navzdory tomu, že vládnoucí konzervativci premiérky Theresy Mayové ztratili parlamentní většinu. Podle prezidenta Miloše Zeman se Mayové nevyplatilo zbytečné riziko.

"Theresa Mayová podstoupila zcela zbytečné riziko, které se nevyplatilo," citoval prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Mayová předčasné parlamentní volby v Británii ohlásila v polovině dubna s cílem posílit svůj mandát pro vyjednávání o vstoupení země z Evropské unie. Její konzervativní strana ale ve volbách ztratila a nepodařilo se jí udržet v Dolní sněmovně absolutní většinu.

Stejně jako další čeští vládní i opoziční politici Zeman považuje za zásadní, aby v Británii brzo vznikla stabilní vláda připravená na vyjednávání o brexitu. "Důležité je, aby byla sestavena akceschopná vláda. Evropa a svět potřebují silnou Velkou Británii," sdělil Ovčáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce počkat na to, kdo sestaví vládu a s čím pak přijde na vyjednávání o opuštění EU. Věří, že vytváření nového britského kabinetu nepotrvá dlouho. "Faktickým vítězem britských předčasných voleb je šéf labouristů Jeremy Corbyn. Sázka na to, že brexit a následně tvrdý brexit zajistí konzervativcům dlouhodobou převahu, nevyšla," uvedl premiér.

Také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří v rychlé sestavení většinové britské vlády navzdory ztrátám vládních konzervativců. Po vzniku vlády bude možno podle Zaorálka začít jednat o odchodu Británie z Evropské unie.

Témata:  Miloš Zeman volby ve Velké Británii EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy