reklama

Senátor za obvod Zlín František Čuba ze Strany práv občanů (SPO) nemá v Senátu příliš dobré jméno. Na senátorské schůze nechodí a stejně tak je tomu i v případě jednání ve výborech. Naposledy se Čuba zúčastnil senátorské schůze loni koncem srpna. 

„Myslím si, že by bylo potřeba, aby si na prvém místě nechal vystavit legitimaci práce nemocného. To znamená, aby čerpal nemocenské dávky a za druhé, pokud ta nemoc trvá dlouho, tak by měl zvážit, zdali není seriózní se toho mandátu vzdát a uvolnit místo prostor pro další volbu," hodnotil to pro Český rozhlas předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). 

Senátoři, pokud se na jednání nemohou dostavit, se musí předem omluvit. Žádný postih nebo sankce za notorické nedocházení však nehrozí.

František Čuba je senátorem od roku 2014, kdy překvapivě porazil jeho dlouholetou členku Alenu Gajdůškovou (ČSSD). Štěch pro ČRo dodal, že situaci by měl řešit Klub nezávislých senátorů, do kterého Čuba, jež se za komunismu proslavil jako ředitel JZD Slušovice, patří. Šéfem tohoto klubu je předseda SPO Jan Veleba.

I ten je znám svou ne příliš častou návštěvou senátních prostor na pražské Malé Straně. V roce 2014 byl totiž zároveň šéfem české Agrární komory a souběh funkcí mu očividně nesvědčil. Veleba už prezidentem komory není. Podobně na tom byl i František Čuba, který byl v době svého zvolení také krajským radním pro zemědělství na Zlínsku. Tím už po krajských volbách v roce 2016 není.

Čuba je momentálně také poradcem prezidenta, a to v oblasti zemědělství. Čubova docházka se začala probírat už minulý týden v rámci organizačního výboru Senátu na popud místopředsedy Senátu Jiřího Šestáka (STAN). Ten si také myslí, že pro senátora by bylo nejvhodnější, aby začal řádně pobírat nemocenskou.

Čuba loni podstoupil operaci, po které se stále zotavuje. Pobírá však senátorský plat včetně náhrad. Dohromady tak kolem 90 tisíc korun.