reklama

Zároveň Junckerovi sdělil, že Praha je připravena podílet se na řešení migrační krize jiným způsobem. Premiér to dnes řekl v rozhovoru s ČTK.

Sobotka jednal s předsedou komise na okraj konference o evropské bezpečnosti, která se dnes konala v Praze. Ve věci kvót na rozdělování migrantů se ale neshodli, neboť komise trvá na naplnění mechanismu, který členské státy dohodly v roce 2015. Česko naopak se systémem od počátku nesouhlasí a v době zhoršené bezpečnostní situace v Evropě ho považuje za nerozumný.

"Já jsem dnes zopakoval panu Junckerovi, že my nesouhlasíme s kvótami a nebudeme brát uprchlíky na základě kvót. Ale přispíváme do fondů v Africe, v Sýrii. Posíláme naše experty do (evropské pohraniční agentury) Frontexu, vedle toho máme naše policisty na Balkáně. Jsme připraveni pomáhat, ať už finančně nebo lidmi v rámci boje s migrační krizí. Jenom nechceme podporovat ilegální migraci do Evropy tím, že bychom podporovali systém kvót," řekl Sobotka.

Česko si podle něj v názoru na kvóty rozumí nejen se státy visegrádské skupiny, tedy Slovenskem, Polskem a Maďarskem, ale také s dalšími evropskými zeměmi. Téma podle Sobotky zbytečně rozděluje EU.