Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky Čechů si v Lidicích připomněly vypálení obce nacisty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Osobní archiv Eduarda Stehlíka

Lidice (Kladensko) - Stovky lidí si dnes v Lidicích připomněly 75 let od zničení obce nacisty a 70 let od její obnovy. Zazněla i modlitba plzeňského biskupa Tomáše Holuba.

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová v projevu připomněla nejen historický, ale i současný kontext lidické tragédie. "Tři čtvrtě století po hrůzné události se však ve světě stále dějí zločiny proti lidskosti a symbol Lidice dostává stále obecnější význam," řekla ředitelka.

Hlavní projev přednesla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za KDU-ČSL). Pietní vzpomínce, při které položily věnce desítky delegací, ráno předcházela mše, kterou biskup Holub sloužil v místě, kde kostel svatého Martina připomínají jen jeho základy. Program pokračoval tradiční přehlídkou dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

Nacisté obec, v níž žilo zhruba 500 lidí, vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Témata:  Lidice Lidice - vyvraždění

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy