Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měl jsem halucinace, hájí se mladík obviněný z vraždy policisty

soudy
soudy
Foto: Pixabay

České Budějovice - Dnes začalo líčení s Lukášem Hajným (18), který loni v prosinci na Českobudějovicku napadl dva policisty. Jeden z nich na následky zranění v nemocnici zemřel. Mladík na svou obhajobu uvedl, že byl pod vlivem drog. Policisty prý považoval za teroristy.

Hajného k soudu přivedlo sedm těžkooděnců z vězeňské služby, měl pouta i na nohou. Státní zástupce Barnabáš Liška řekl, že trest navrhne až poté, co před soudem skončí dokazování. Hajnému hrozí za vraždu až dvacetileté vězení a nelze vyloučit ani výjimečný trest. Příbuzní mrtvého policisty žádají odškodné přes milion korun.

Tragédie se stala 18. prosince 2016 kolem 11:00 ve Velicích, části obce Dříteň na Českobudějovicku. Hajný dva policisty napadl dřevěnou tyčí a nožem a způsobil jim těžká zranění. Policisté ho dokázali zneškodnit a přivolat posily. Oba zasahující skončili v nemocnici. Jednoho z policistů museli lékaři ihned operovat, po dvou dnech nakonec zraněním podlehl.

Hajný, který bral poslední čtyři roky pervitin a jiné drogy, vypověděl, že v den vraždy už dva nebo tři dny nespal a měl halucinace. Byl pod vlivem pervitinu a alkoholu, nejdříve koštětem napadl otce, protože nemohl najít peněženku a myslel si, že mu ji otec vzal.

"Táta řekl, jestli zase chlastám, pak jsem začal šílet. Ani jsem nepoznal, že je to policie, kdybych věděl, že je to policie, nechám se odvést, ať se děje cokoli. Myslel jsem si, že jsou to gangsteři, že mi přišli vyvraždit rodinu. Objevili se dva chlapi v černém a řekli, ať nedělám problémy. Držel jsem nůž, bodal jsem doleva i doprava, kolikrát jsem bodnul, nevím. Moc toho lituju, už nechci nikdy fetovat," vypověděl Hajný u krajského soudu v Českých Budějovicích.

Policii na místo zavolala jeho matka. Policista, který útok přežil, dnes u soudu řekl, že Hajný si musel být vědom, že jde o policii. "Ozvalo se: už jdou. Řekl nám: Pánové, nechám toho, najednou ale koště namířil proti nám, udělal několikrát výpad. Připravili jsme si teleskopické obušky, protože zaútočil na kolegu, určitě viděl, že jsme je vyndali," řekl policista s tím, že poté, co ho Hajný bodl nožem, si pamatuje, že mladík udělal škleb. "Padl jsem na kolena, na záda a začal jsem křičet o pomoc," řekl policista, který je stále v pracovní neschopnosti.

Obžalovaného hájí Miroslav Kříženecký, v letech 1990 až 1994 hlavní vojenský prokurátor České republiky, jenž hájil i Františka Mrázka. Soudkyně Olga Smrčková ČTK řekla, že rozsudek tento týden nepadne, protože se z jednání omluvila znalkyně.

Témata:  vražda České Budějovice Policie ČR soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy