Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je na návštěvě jižních Čech, uvítal by vznik dalšího hospice v regionu

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Prezident Miloš Zeman dnes zahájil návštěvu Jihočeského kraje. Při setkání s krajskými zastupiteli uvedl, že by uvítal vznik dalšího hospice v regionu.

Zatím v regionu existuje pouze jedno zařízení tohoto druhu. Podle Zemana se Jihočeský kraj této oblasti věnuje dostatečně. "Na druhé straně si myslím, že by ještě jeden hospic navíc Jihočeskému kraji velice slušel. Nezapomeňte, že ročně u nás umírá asi 100.000 lidí. Ve Spojených státech (amerických) končí v hospicích 50 procent umírajících, u nás to jsou jenom tři procenta," řekl Zeman.

Prezident dodal, že vítá postoj současného ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), který navrhuje úpravu pravidel hospicové péče. "Až dosud zdravotní pojišťovny nevěděly, jestli hospice mají, nebo nemají financovat," řekl Zeman.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) uvedla, že se kraj chce ještě více věnovat službám pro umírající lidi. Připomněla, že v nemocnicích v regionu od loňska existuje projekt hospicové péče. "Postupně tam chceme zřídit malá hospicová oddělení. První začalo fungovat v Jindřichově Hradci, kde jsou dvě taková lůžka včetně všech náležitostí jako duchovní péče nebo pomoci rodině," řekla Stráská.

Témata:  Miloš Zeman Jihočeský kraj České Budějovice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy