Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V EU se rozhoduje mezi racionální politikou a populisty, myslí si Sobotka

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - V Praze se dnes koná konference Prague European Summit. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v projevu uvedl, že ve volbách, které se letos konají v Evropské unii, se rozhoduje mezi racionální politikou a populismem.

Sobotka připomněl, že v EU se letos konala nebo bude konat řada parlamentních voleb, připomněl i podzimní hlasování v Česku. "V těchto volbách se rozhoduje, kdo bude Evropě udávat další směr. Zda převáží racionální přístup, nebo dají lidé přednost lidem a hnutím, kteří říkají, že na každý problém mají jednoduchou a jedinou odpověď," řekl Sobotka.

Výsledky voleb, například ve Francii, podle něj zatím ukazují, že populisté nemají v Evropě většinovou podporu. Sobotka vyjádřil naději, že racionální strany uspějí i v těch volbách, které se teprve budou konat.

"Je to právě racionální přístup, který nám může pomoci zvládnout výzvy, které před nás klade ekonomický, technologický a společenský vývoj spolu s globalizací," řekl premiér.

V Česku dosavadní průzkumy výrazně favorizují hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš se často vymezuje proti zavedeným politickým stranám.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy