Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR bojuje proti EU: Kvóty nepřijmeme a svou pozici budeme hájit, volá Sobotka

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česko má podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSDú připravené argumenty, aby stůj odmítavý postoj k uprchlickým kvótám obhájilo i v případě, že s ním Evropská komise zahájí řízení kvůli porušení unijní legislativy.

Rozdělování migrantů z Řecka a Itálie odmítá také Polsko, Maďarsko nebo Slovensko. Na systému relokací se unijní země přes odpor některých států shodly v roce 2015. Středoevropské státy však určený závazek nechtějí splnit. Evropská komise dnes rozhodne, zda kvůli tomu s Českem, Polskem a Maďarskem zahájí řízení pro porušení unijní legislativy.

"Jsme pevně rozhodnuti jako vláda neúčastnit se přerozdělování, neúčastnit se systému povinných kvót," zopakoval dnes Sobotka postoj české vlády. "V případě, že s Českou republikou bude zahájeno jakékoli řízení, tak jsme připraveni hájit tuto naši pozici a dát na stůl argumenty, proč ta cesta povinných kvót je špatně," dodal Sobotka.

Česká vláda je podle jeho slov připravena vést s Evropskou komisí dialog a svůj postoj zdůvodnit. "V rámci téhle debaty budeme uplatňovat naše stanoviska, naše názory, budeme hájit pozici České republiky. Nemyslím si, že by teď České republice hrozily nějaké pokuty," dodal.

Postihem za nedodržení kvót by podle expertních odhadů mohla být pokuta ve výši až čtvrt miliardy korun. Hovořilo se také o možnosti pozastavení možnosti čerpat peníze z unijních fondů.

Témata:  Bohuslav Sobotka uprchlíci EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy