Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice si vytyčila priority. Které zákony se stihnou ještě do voleb?

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volby se blíží a vláda už nedokáže prosadit řadu zákonů. Jde například o insolvenční zákon, zákon o sociálním bydlení či zálohovaném výživném. Ambicí koalice je ještě dokončit projednávání zhruba 35 návrhů, jde o zákony ve druhém a třetím čtení.

Koaliční lídři se dnes ráno dohodli na legislativních předlohách, které chtějí ve Sněmovně prosadit do říjnových voleb. "Už nebudeme navrhovat žádná první čtení, kromě snad registru smluv, který je koaličně dohodnut a měl by projít v devadesátce (ve zrychleném jednání) jako kompromisní řešení, takže bychom se věnovali druhým a hlavně třetím čtením," popsal dohodu šéf sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministři ANO podle něj označili za své priority projednávání zákona o vojenském zpravodajství, ochraně ovzduší, z ministerstva financí jde o novelu zákona o platebním styku, o bankách. Důležitý je pro ně také stavební zákon, který Sněmovně vrátil Senát. Koalice se podle Faltýnka dohodla, že bude hlasovat pro senátní znění návrhu.

Předseda sněmovního klubu ČSSD Roman Sklenák novinářům řekl, že program, jak se na něm dnes ANO, ČSSD a KDU-ČSL dohodly, se dá zvládnout během už domluvených schůzí, pokud nebudou obstrukce. "Máme připraveno 20 zákonů k hlasování ve třetím čtení a ambici projednat dalších asi 15, 18 zákonů," uvedl Sklenák. Pokud by podle něj opozice přistoupila k obstrukcím, nevyloučila koalice svolání mimořádné schůze v červenci.

Spokojen odešel z jednání i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Novinářům pouze řekl, že jednání "šlo jako po másle".

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony vláda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy