Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za zpožděný autobus žádné odškodnění, ještě minimálně čtyři roky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministerstvo dopravy poslalo k připomínkám návrh zákona o silniční dopravě. Čeští autobusoví dopravci podle něj zřejmě nebudou muset odškodňovat cestující za zpoždění další čtyři roky.

Ministerstvo dopravy navrhuje prodloužit výjimku z nařízení EU, které dopravcům nařizuje kromě finančních kompenzací poskytovat cestujícím čekajícím na zpožděné spoje například ubytování v hotelu nebo občerstvení.

Povinnost odškodňovat cestující se týká autobusových spojů, u kterých je délka jízdy delší tří hodin a které jsou zpožděné o více než 120 minut. V takových případech evropské nařízení stanoví dopravci povinnost cestujícím nabídnout možnost bezplatné pokračování do cílové stanice, nebo naopak přepravu zpět na místo, odkud vyjeli. Pokud jim to neumožní, mají cestující kromě náhrady jízdného nárok na odškodnění v podobě poloviny ceny jízdenky.

Podle Miroslava Vyky ze Svazu cestujících ve veřejné dopravě je odklad zavedení evropských standardů v ochraně cestujících jednoznačně chybou. Vloni autobusy cestovalo v ČR 345 milionů cestujících, navrhovaná ochrana by se ale týkala jen malého procenta z nich. Pokud se nějaký cestující ocitne vinou dopravce v nouzi, měl by řešení zajistit dopravce a ne aby se v takovéto situaci o sebe musel postarat cestující.

Česká republika už čtyřletou výjimku z pravidel obecně platících v západní Evropě jednou čerpala, aktuální termín vypršel na konci února.

Témata:  Autobusy Ministerstvo dopravy České republiky odškodnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy