Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co Sobotkovi zlomilo vaz? Nízké preference a nezájem voličů

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Odstupující předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka vysvětlil rozhodnutí vzdát se po sedmi letech stranické funkce a postu lídra pro říjnové sněmovní volby nejen poklesem preferencí ČSSD, ale i neklidem uvnitř strany a malou důvěrou spolustraníků v budoucnost.

Na večerní tiskové konferenci, která ukončila pět dnů mediálních spekulací o změnách v ČSSD, vystoupil spolu s vedením strany. Po levém boku měl svého nástupce v čele ČSSD, ministra vnitra Milana Chovance, po pravém nového volebního lídra, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Sobotka poznamenal, že práce, kterou sociální demokraté odvedli ve vládě, neodpovídá preferencím, za což cítí odpovědnost. "Vždy jsem upřednostňoval zájem ČSSD před svými osobními ambicemi a podle této zásady jednám i tentokrát," uvedl. Pokud má sociální demokracie zlepšit své šance před klíčovými volbami, musí podle něj projít hlubokými změnami.

Podle zákulisních informací ze Strakovy akademie nevedly předsedu vlády k rozhodnutí pouze klesající výsledky volebních preferencí, ale i dlouhodobější únava a rodinné poměry. Minulý týden oznámil s manželkou odluku.

V dnešním prohlášení uvedl, že ČSSD není stranou jednoho muže. "Věřím, že personální změny pomohou ČSSD posílit její pozici. Právě silná ČSSD je nezbytná pro obhajobu zájmů lidí práce, pro udržení silného sociálního státu," uvedl. Dodal, že se bude soustředit na dokončení mandátu předsedy vlády.

Zaorálek, který na březnovém sjezdu ČSSD získal největší podporu delegátů, uvedl, že Sobotkovi děkovat nebude. "To bych si připadal jako na pohřbu," konstatoval. Sobotkův krok označil za projev vysoké politické kultury. Vzpomenul, že se Sobotkou přišli do Sněmovny v roce 1996 a spolubojovníky byli řadu let.

"Preference nejsou veselé a já tady říkám, že jsem přijal tu nabídku a jsem připraven postavit se do role lídra sociální demokracie. Jsem připraven udělat všechno pro to, aby měla sociální demokracie co nejlepší výsledky ve volbách, které nás čekají," uvedl. Avizoval, že role lídra se ujme v sobotu na programové konferenci.

O chvíli později novináře politoval, že museli na výsledek jednání čekat v dusnu. "Budu se hodně starat, abyste se tady cítili lépe. To je ten první slib, který dávám. Zbytek neřeknu, ten si nechávám na sobotu. Takže, Slávku, já ti děkuji, jak jsme to zvládli, tohleto je tvoje zásluha," uzavřel.

Do Lidového domu přišlo jednání grémia sledovat zhruba pět desítek novinářů. Oproti zvyklostem museli projít podrobnou bezpečnostní kontrolou.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy