reklama

Od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který by místo něj měl být hlavní tváří předvolební kampaně, si slibuje novou energii, nápady a větší nasazení. Vedení strany podle něj bylo v názoru na řešení jednotné a nebudou se v něm objevovat kolize.

Vedení strany se ujme ministr vnitra Milan Chovanec z titulu své funkce statutárního místopředsedy ČSSD. "Jeho úkolem bude zorganizovat sociální demokracii, soustředit se na její sjednocení a na volební tým. Je to určité rozdělení sil. Doteď to bylo tak, že jsem to vše musel řešit jako předseda strany sám, teď se odpovědnost rozdělí na více lidí," uvedl Sobotka při odchodu z jednání grémia ČSSD, které změny schválilo.

Rozhodnutí je podle něj v pořádku a mělo by ukázat, že strana nestojí na jednom člověku. "Pro nás jsou důležité hodnoty, program," řekl Sobotka. Zaorálek by měl přinést dynamiku a nové nápady. "Bylo složité kombinovat funkci předsedy strany, volebního lídra a předsedy vlády. Pro jednoho člověka toho bylo až dost," připustil Sobotka.

Věří, že nové uspořádání stranického vedení nebude vyvolávat kolize. Jedná se podle něj totiž o výsledek dohody a projev lepší politické kultury, než která panovala v sociální demokracii v minulosti. "Kdy se různě bojovalo a tajně hlasovalo," řekl. Sobotka připomněl, že podobně jako nyní Chovanec se sám v minulosti ujal vedení ČSSD po odstoupení Jiřího Paroubka. Zda by se měl sejít mimořádně sjezd a zvolit nové vedení, záleží podle něj hlavně na volebním výsledku a náladě v ČSSD po volbách.