Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvoj historických vozidel projel Plzní. Přihlíželo ale méně lidí, než se předpokládalo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Plzeň dnes vzdala hold Američanům a Belgičanům, kteří před 71 lety město osvobodili. Neoficiální konvoj zhruba 80 historických vojenských vozidel přišly ale pozdravit jen stovky lidí, nikoli tisíce jako v minulých letech.

Loňské oslavy byly ale jubilejní, v konvoji jelo asi 300 vozů. Letošní Slavnosti svobody končí dnes večer velkým koncertem.

Organizátoři se dohodli, že letos nebude oficiální nedělní přehlídka Convoy of Liberty na Klatovské třídě. Několik klubů, zejména Klub 3. armády, ale zorganizovalo vlastní konvoj za plného provozu rušné ulice. Podle města nahradila konvoj sobotní jízda Ride of Freedom, kterou zhlédly tisíce lidí. Historická vozidla vezla válečné veterány, jichž letos přijelo 13, z toho sedm amerických. Dnešní konvoj vezl na prvních džípech pět z nich.

Dokud budou veteráni do Plzně jezdit, měl by se konvoj konat každý rok, shodli se dnešní účastníci konvoje.

"Konvoj byl dobrý, jelo nás hodně. Akorát přišlo málo místních. Policie nám vyšla vstříc a umožnila nám město projet," řekl Ladislav Svoboda z Březové u Prahy. "Pět veteránů jelo v prvních džípech s vlajkami," uvedl Martin Uher z Mníšku pod Brdy, který jezdí v plzeňském konvoji 16 let.

Většina účastníků byla mimoplzeňských, hlavně z oblastí kolem Prahy. V konvoji jelo téměř 70 džípů, 12 vozidel bylo větších značek Dodge a GMC. Větší část konvoje mířila do Losiné u Plzně na další setkání.

Témata:  Plzeň II. světová válka

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy