reklama

Jeskyně bývá pro veřejnost přes rok zavřená, jeskyňáři ji otevírají jen o víkendech v květnu. Letošní termín ale museli posunout až na víkendy počínaje polovinou června kvůli zahnízdění sokola stěhovavého. U Býčí skály vyvedl jedno mládě, které by mělo každým dnem z hnízda vyletět.

"Ještě v něm ale stále zůstává, proto se tento víkend otevření jeskyně uskuteční v klidovém režimu, kdy před jeskyní nebude žádný doprovodný program, žádné stánky s občerstvením ani prodeje suvenýrů," uvedl předseda speleologického sdružení věnujícího se výzkumu v Býčí skále Jiří Svozil.

"Nikdo se nemusí nikam registrovat, všechny příchozí návštěvníky jsme vždy provedli. Do jeskyně se chodí každou půlhodinu," uvedl Svozil. Návštěvníkům doporučuje vzít si na prohlídku teplejší oblečení a pevnou obuv.

Býčí skála leží ve střední části Moravského krasu mezi Adamovem a Křtinami. Podle vědců sloužila její přední část v době železné jako rituální obětiště. Badatel Jindřich Wankel našel na tomto místě koncem 19. století ostatky 40 lidí a mnoho vzácných předmětů.