Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny průmyslových výrobců v květnu zpomalily růst

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meziměsíčně se zvýšily ceny zemědělských výrobců o 1,7 % a stavebních prací o 0,1 %, klesly ceny průmyslových výrobců o 0,5 % a tržních služeb o 0,1 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 12,6 %, průmyslových výrobců o 2,3 %, stavebních prací o 1,5 % a tržních služeb o 0,9 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Nejvýraznější meziroční růst cen, a to o 12,6 procenta, zaznamenali v květnu zemědělci. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 8,4 procenta, zejména v důsledku zdražení čerstvého ovoce a olejnin. V živočišné výrobě se ceny zvýšily o 18 procent, přičemž nejrychleji rostly ceny jatečných prasat a mléka.

Ceny stavebních prací se v květnu meziročně zvýšily o 1,5 procenta. Nárůst oproti minulému roku zaznamenaly také ceny tržních služeb, které vzrostly o 0,9 procenta. Podepsalo se na tom zejména zdražení pojištění, zajištění a penzijního financování, uvedl ČSÚ.

V meziměsíčním srovnání byly ceny průmyslových výrobců nižší o půl procenta. Mírný pokles cen zaznamenaly také tržní služby, a to o 0,1 procenta. Naopak v zemědělství vzrostly ceny ve srovnání s dubnem o 1,7 procenta a ve stavebnictví o 0,1 procenta.

"Propad cen v průmyslu můžeme do velké míry přičíst na vrub prudkému snížení cen komodit na světových trzích vedených ropou," komentoval čísla analytik Komerční banky Viktor Zeisel. V zemědělství se o růst stará celá paleta položek od cen čerstvého ovoce až po ceny v živočišné výrobě, dodal.

Ceny průmyslových výrobců budou podle Zeisela v nejbližších měsících klesat. Napovídá tomu propad cen ropy na světových trzích. Severomořská ropa Brent se dnes obchoduje v blízkosti 47 dolarů za barel, zatímco její průměrná květnová cena byla 51,4 dolaru za barel.

V dubnu 2017 se podle czso.cz vývozní a dovozní ceny meziměsíčně shodně snížily o 0,6 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,0 %. Meziročně se vývozní ceny zvýšily o 2,3 %, dovozní ceny o 5,1 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 97,3 %.

Největší vliv na pokles celkového meziměsíčního indexu mělo snížení cen minerálních paliv o 7,2 % (zejména uhlí a elektřiny). Z významnějších skupin klesly ceny chemikálií o 1,2 %, průmyslového spotřebního zboží o 0,7 % a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,3 %. Rostly ceny nápojů a tabáku o 2,5 % a ceny polotovarů o 0,5 %.

Dovozní ceny se v dubnu snížily o 0,6 % (v březnu o 0,2 %). Podstatný vliv na vývoj celkového meziměsíčního indexu měl pokles cen strojů a dopravních prostředků o 0,9 %. Ceny minerálních paliv byly nižší o 2,7 % a ceny chemikálií o 0,5 %. Ceny ostatních surovin rostly o 3,5 % a ceny polotovarů o 0,1 %.

Témata:  ceny zboží průmysl zemědělci ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy