Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lodní dopravu na dolním Labi komplikuje sucho, nákladní plavidla čekají v přístavech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Děčín - Třetí rok po sobě se situace na dolním Labi kvůli suchu opakuje. Nákladní plavidla stojí v přístavech, kvůli nízkému stavu nevyjedou ani víkendové výletní parníky z Děčína.

Státní plavební správa v Děčíně plavbu nezastavuje, protože plout lze nadále například na raftu. Tuto možnost nabízí třeba děčínská cestovní agentura. Dojet lze do Bad Schandou po vodě a zpět vlakem nebo na kole.

Větší lodě by už na řece za stavu, který byl dnes podle vodohospodářů v poledne 146 centimetrů na Střekově v Ústí nad Labem, uvízly.

Poslední nákladní lodě byly k vidění na Labi před dvěma týdny. "Máme plavidla v přístavech v Děčíně, Drážďanech," sdělil dnes Lukáš Hradský z plavební společnosti Evropská vodní doprava. "Přesouváme se na řeky, kde je zajištěna celoroční splavnost. Bohužel nás situace v Česku ekonomicky likviduje," uvedl Hradský.

Výletním parníkům, které mají nižší ponor, stačila voda ještě do konce minulého týdne. Společnost Labská plavební na svých stránkách nyní informuje, že plavba linky Ústí nad Labem - Děčín - Hřensko se ve dnech 17. a 18. června neuskuteční.

Splavnosti řeky by pomohl jez. Jeho stavba by mohla začít podle posledních informací Ředitelství vodních cest v roce 2022.

Témata:  Labe lodní doprava sucho

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy