Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky lidí v Praze dnes protestovaly proti rasismu a antisemitismu. Láska se omlouval

Václav Láska
Václav Láska
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Na náměstí Jiřího z Poděbrad se dnes konalo shromáždění s názvem Mlčet nehodlám. Stovky lidí na něm vyjádřily své obavy z nárůstu antisemitismu a rasismu v Česku.

Akce u příležitosti konce války se zúčastnily různé skupiny lidí. V davu vedle sebe vlály vlajky Strany zelených, České pirátské strany, Izraele, Sýrie, EU i Česka.

Setkání zahájila minuta ticha za všechny padlé a trpící v Sýrii. V projevech řečníků zaznívaly obavy z fašizace společnosti, kritika syrského prezidenta Bašára Asada, ale také českých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

"Je třeba stát na straně lidí prchajících před válkou," prohlásila členka předsednictva Strany zelených Monika Horáková, která loni na pražském hlavním nádraží pomáhala se skupinou dobrovolníků uprchlíkům propuštěným z detenčních zařízení. "Množí se útoky z nenávisti, které jsou reakcí na jistě ne snadnou dobu, již prožíváme. Počmárané výlohy a výhružky smrtí však situaci jen zhoršují," dodala.

Za vyhrocenou atmosféru ve společnosti se omluvil senátor Václav Láska (za Stranu zelených a KDU-ČSL). "Lidé se přestali za nenávist stydět. Můžeme za to my, politici. Dali jsme společnosti ve svých debatách signál, že hrubé jednání je normální," prohlásil Láska.

Témata:  demonstrace Václav Láska rasismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy