reklama

„Dary pana prezidenta a jeho paní pro J. V. královnu Alžbětu II. Brož s českými granáty a hedvábný šátek s motivem díla Václava Hollara,“ napsal Ovčáček na twitteru a přidal k tomu i fotky obou předmětů. Jakmile tuto zprávu zveřejnil, začali lidé pátrat, jestli se Hrad „plácl přes kapsu“.

O brož se začal zajímat také třeba zástupce šéfredaktora České televize František Lutonský. Ten poukázal na to, že zmíněnou brož je možné běžně koupit v e-shopu za několik tisíc. „Prezident Miloš Zeman přivezl královně Alžbětě II. dárek z e-shopu za 4 tisíce Kč,“ napsal na twitteru.

Jeho slova se ale Ovčáčkovi vůbec nelíbila. „Tenhle idiot dělá zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT. Takže idiotovi vzkazuji: jde o ukázku umu českých rukou. Brož s českým granátem,“ zaútočil na novináře hradní mluvčí. Později ještě dodal, že „J.V. královna Alžběta II. obdržela brož od české firmy Granát Turnov. Turnovské šperky přispěly k věhlasu republiky!“

Tím ale pátrání po původu darů pro Alžbětu neskončilo. Lutonský se nenechal odradit a tak přidal i informace o šátku. „Minule vás zaujala brož pro královnu, s laskavým svolením paní Kosinové tedy přidávám informace o šátku,“ uvedl.

„Vy jste našel brož, já šátek. Leží mi doma ve skříni, koupila jsem ho na Staroměstském náměstí v galerii. Zboží, které si mohl na Staromáku koupit každý turista. Možná se prodává dodnes. Opravdu by mě zajímalo, kdo dary královně Spojeného království Alžbětě II vybíral. Ostatního komentáře se raději zdržím, ale věřte, že se jako občanka České republiky hluboce stydím,“ napsala Lutonskému žena.