reklama

Pfeifer, kterému hrozí až 12 let vězení, se podle obžaloby o svém nakažení HIV dozvěděl v září 2013. Minimálně v 26 případech podle obžaloby zamlčel, případně zcela popřel, že je nositelem viru HIV.

Jednomu z nakažených bylo v té době 14 let. Obžalovaný si chlapce vyhlédl v létě 2014 na koupališti. Za sex mu platil od 50 do 300 korun. Nemoc byla chlapci diagnostikována v polovině roku 2015.

Pfeifer popřel, že by měl s chlapcem sexuální styk v době, kdy mu ještě nebylo 15 let, stalo se to podle něj až později. Navíc prý nešlo o anální styk. "Není možné, aby se nakazil ode mě," řekl Pfeifer, který popřel i to, že by chlapci dával peníze a pouštěl mu porno.

Svým partnerům prý naopak o nemoci vždy říkal. "Jsem HIV pozitivní. Každému jsem o své nemoci řekl ještě před stykem, před sexem," řekl před soudem Pfeifer a dodal, že u sebe vždy nosil kondomy. "Používal jsem je, abych ty lidi ochránil," uvedl. Vysvětlení pro to, že víc než 20 mužů tvrdí, že je neinformoval, neměl.

Podle znalců netrpí Pfeifer žádnou duševní chorobou ani sexuální deviací. "Jeho osobnost je ne zcela vyvážená. Výrazně dominuje nezdrženlivost, která se projevuje zejména v oblasti sexuální," řekla psycholožka Štěpánka Tůmová.

Někteří z Pfeiferových partnerů se k řízení připojili. Dnes mladistvý mladík, který onemocněl, požaduje 1,1 milionu korun, další pak většinou po desítkách tisíc.