Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stále více Britů má zájem o české občanství

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – České ministerstvo vnitra od začátku letošního roku udělilo české státní občanství 14 Britům. To je několikanásobně více než v předchozích dvou letech.

Vyplývá to z údajů, které dnes ministerstvo poskytlo ČTK. Resort eviduje také nárůst počtu žádostí o státní občanství z jednotek na desítky. Loni občané Velké Británie v referendu rozhodli o vystoupení země z Evropské unie. Členské země EU navzájem garantují svým občanům volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb. Zatím ale není jasné, jak se toto pravidlo změní po odchodu Londýna z EU.

Ministerstvo vnitra zaznamenalo v roce 2015 pět žádostí Britů o české státní občanství. Vyhovělo ve dvou případech. Loni počet žadatelů stoupl na 19 a pět lidí státní občanství získalo. Letos zatím úředníci přijali 16 žádostí. Občanství bylo uděleno ve 14 případech.

V souvislosti s brexitem se podmínky pro udělení státního občanství nijak nezměnily. Pro Brity platí stejná pravidla jako pro osoby z ostatních členských zemí EU nebo Švýcarska a zemí Evropského hospodářského prostoru. V zákoně o státním občanství je tato procedura pojmenována jako zjednodušený režim.

Pro udělení občanství zákon vyžaduje integraci do české společnosti. Posuzují se rodinné, společenské a pracovní vazby na Českou republiku. Kromě toho musí dotyčný splnit zákonem stanovenou dobu trvalého pobytu, prokázat znalost českého jazyka, základní orientaci v českých reáliích a také zdroje a výši příjmů.

V České republice žijí tisíce Britů, kteří sice nemají občanství, ale jsou přihlášeni k trvalému pobytu. Jejich počet postupně narůstá a referendum o vystoupení neznamenalo podle statistik ministerstva vnitra výrazný zlom. Od roku 2014, kdy bylo v České republice 4070 Britů s trvalým pobytem jejich počet stoupal meziročně v řádu stovek. Podle údajů z konce dubna letošního roku má v České republice trvalý pobyt 4522 britských občanů. Většinou jde o muže žijící v Praze.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Brexit státní občanství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy