Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vylita zůstává zaměstnancem obrany, i když přišel o bezpečnostní prověrku, rozhodl soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že ministerstvo obrany špatně doručilo výpověď pro bývalého generálního sekretáře Jana Vylitu. Nadále tak zůstává zaměstnancem resortu.

Policie Vylitu v březnu 2015 zadržela v souvislosti s kauzou údajně nevýhodného prodeje nepotřebné vojenské techniky, po výslechu ho ale propustila a na rozdíl od čtyř jeho spolupracovníků nebo podřízených ho neobvinila. V případu policie loni v listopadu navrhla obžalobu.

Vylita, který pracoval jako člen mezinárodního výboru auditorů NATO, přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné v lednu 2015. Odebral mu ji Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) poté, co v roce 2013 požádal o vyšší prověrku na přísně tajné. Vylita podal proti rozhodnutí bezpečnostního úřadu rozklad, mezitím mu ale ministerstvo obrany dalo výpověď.

Vylita pak žádal soud o zneplatnění výpovědi a také chtěl, aby soud konstatoval, že je stále zaměstnancem ministerstva. Žalobu zamítl Obvodní soud pro Prahu 6, odvolací městský soud ale rozhodnutí zvrátil. "Městský soud v Praze rozhodl, že pracovní poměr i nadále trvá, protože pan žalobce žádnou výpověď nedostal," uvedla pro server iRozhlas.cz mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Soud neřekl, že Vylitova výpověď neplatí, podle verdiktu ale bývalý generální sekretář zůstává zaměstnancem ministerstva. "Městský soud dospěl k tomu, že výpověď, která měla být dána žalobci, nebyla řádně doručena, a proto nemohly nastat její účinky. To znamená - jako kdyby nebyla," doplnila Puci.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy