reklama

Klaus vyvolal milostí pro podnikatele Kratochvíla ve své době velké pozdvižení. Udělil mu ji v roce 2008, i přesto, že byl muž obžalován v závažné hospodářské kauze, kde škody šplhaly do miliard. Následně se ale ukázalo, že byl sponzorem ODS a že se s Klausem před svým omilostněním setkal, připomíná server.

ODS následně peníze Zdeňku Kratochvílovi vrátila a Klaus tvrdil, že na jejich setkání zapomněl. Údajně nehrálo v rozhodnutí o milosti žádnou roli. Tato slova ale nepůsobí vzhledem k nově zjištěným skutečnostem příliš věrohodně.

Podle zjištění serveru firma ICOM Transport, kterou Kratochvíl založil a v jejíž čele dodnes stojí, posílá od roku 2014 na účet Institutu Václava Klause milion korun ročně. "Václav Klaus udělal pro Českou republiku strašně moc a nejenom udělal, ale stále dělá! Jeho Institut je tady potřeba, podává pragmatické zprávy o dění ve světě a většinou se ukáže, že má pravdu,“ cituje server Kratochvílovy důvody, proč Klause a jeho institut sponzoruje.

Server EuroZprávy.cz požádal o reakci i tiskové oddělení Institutu Václava Klause, zatím ale odpověď neobdržel.

Výroční zprávy Institutu Václava Klause ukazují, že největší podíl tvoří částky od PPF banky miliardáře Petr Kellnera. Ta první rok věnovala 20,5 milionu korun, následně přispěje každý rok částkou devět milionů.

Milion korun ročně posílá Institutu nejen Kratochvílova společnost, ale i jihočeská Madeta, kterou Klaus navštívil v roce 2013 a podpořil ji v boji proti nařízení Evropské unie, která zakázala používání termínu pomazánkové máslo.

Ještě ten rok se Klaus podle serveru dostal prvního tučného příspěvku od Madety a pravidelně jej pobírá každý rok. Klaus se dokonce zúčastnil oslavy 110 let od založení Madety, na dotazy redakce, proč Madeta sponzoruje Institut, ale server odpovědi neobdržel.