Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU by místo kvót měla řešit uprchlíky, shodli se ministři zahraničí

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropská unie by měla řešit, jak snížit příliv uprchlíků, ne vést spory o uprchlické kvóty. Při své návštěvě Prahy to dnes na tiskové konferenci řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Po jednání se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) uvedl, že Německo a ČR mají sice dál na přerozdělování uprchlíků rozdílný pohled, ale "lépe a hlouběji pochopil, proč je ČR tak zdrženlivá" k závazným kvótám.

"Nejde o to, jaké máme kvóty a o co se hádáme, ale o to, co uděláme v příštích desetiletích, abychom výrazně redukovali pohyb uprchlíků. Zatímco my se v Evropě hádáme, kolik si vezmeme uprchlíků, tak v Africe se dává do pohybu stále víc lidí, protože mají katastrofální podmínky," uvedl Gabriel. Podle něj se mezitím Středozemní moře, přes které se lidé snaží do Evropy dostat, stalo "velkým hřbitovem".

Česká strana dlouhodobě povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků odmítá. Prosazuje spíš pomoc v krizových oblastech. Zaorálek po schůzce s německým protějškem podotkl, že vláda tento týden schválila zvýšení částky na českou rozvojovou pomoc v zahraničí. ČR se bude také víc soustředit na země, odkud uprchlíci přicházejí. Podpořit chce budování infrastruktury, zajištění vody či zaměstnanost, řekl šéf české diplomacie.

"Máme pravděpodobně odlišné pozice, ale je cenné, že jsme připraveni o tom mluvit. My jsme si vědomi toho, že problém musí být řešen společně. Je tam celá řada věcí, na nichž se shodneme," uvedl Zaorálek.

Témata:  EU uprchlíci Sigmar Gabriel Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy