Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik peněz získalo Česko z Bruselu? EU už zaplatila každému Čechovi 2430 piv, počítá Prouza

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha/Brusel - Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a člen ČSSD Tomáš Prouza na svém twitteru ilustruje, kolik peněz už Česko získalo z fondů Evropské unie. V přepočtu tak od roku 2004 Unie zaplatila jednomu českému občanovi 2 430 piv.

Někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti a člen ČSSD Tomáš Prouza se rozhodl na svém twitteru doložit přínos členství České republiky v Evropské unii (EU). Ze statistik českého Ministerstva financí totiž vyplývá, že Česko je stále čistým příjemcem z rozpočtu EU.

Naše země získala za dobu svého členství až do prosince 2016 částku v přepočtu 639 miliard korun z evropského rozpočtu. "Od roku 2004 přitom ČR získala z unijního rozpočtu přes 1,1 bilionu korun, přičemž do něj odvedla částku přesahující 473,4 miliard. Na každého občana ČR tak z evropského rozpočtu připadá téměř 61 tisíc korun," stojí v grafice na účtu Prouzy. 

V přepočtu to pak znamená, že EU pozvala každého Čecha každý den po dobu 6 let a osmi měsíců na jedno pivo. Za částku 61 tisíc by si také každý Čech mohl koupit zásoby tatranek na více než 18 let. Celkově tak Unie teoreticky zaplatila ze svého rozpočtu každému našemu občanovi 2 430 piv od roku 2004. 

Česko přitom mohlo z unijních fondů získat mnohem víc prostředků. V porovnání s ostatními zeměmi je však čerpá nejhůř ze všech. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) například v roce 2013 Česko nedočerpalo 11,4 miliardy korun a v roce 2014 8,5 miliard korun. Rozdělování dotací ze strukturálních fondů EU probíhá na národních úrovních prostřednictvím tzv. operačních programů. Ty se nejčastěji zaměřují na oblast podnikání, vědu a výzkum či zaměstnanost. 

Témata:  EU eurofondy Tomáš Prouza

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy