Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři kvůli moru prasat kontrolovali firmu Zemet u Zlína

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Zástupci veterinární správy dnes kvůli africkému moru prasat kontrolovali firmu Zemet u Zlína. Zvířata chová na farmách v Sazovicích a Mysločovicích. Vše bylo v pořádku. Pokud by se v chovu objevil úhyn na mor, veterináři by nařídili vybití všech vepřů.

Zemet spadá do oblasti kolem místa nálezu dvou uhynulých divočáků, u kterých byl zjištěn africký mor. Firma chová na dvou místech zhruba 5000 prasat.

Ve středu se budou podle zástupce Zemetu odebírat vzorky prasatům. Podle Mikošky se bude testovat vždy několik zvířat z každé skupiny, tedy například z prasnic či zvířat na výkrm. Je však nepravděpodobné, že by se u chovaných zvířat ve firmě objevily nějaké problémy. "To bychom hned poznali. Byli jsme připraveni, veškerá opatření jsme udělali již dříve," uvedl zástupce firmy Aleš Mikoška.

Na informace o africkém moru prasat reagovala zlínská zoologická zahrada, která také spadá do perimetru. Její veterinář již jednal o opatřeních s veterinární správou. "Zatím jediným výsledkem je, že prasata savanová zůstanou zavřená a nebudou pouštěna do venkovního výběhu k žirafám," řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Romana Bujáčková. Další vývoj budou zástupci zoo projednávat s veterinární správou.

V kruhu o poloměru deset kilometrů od nálezu divočáků bude vytyčeno takzvané zamořené území, kde bude zákaz lovu a krmení divokých prasat. Hromadný odstřel divočáků se neplánuje, do oblasti by se podle veterinářů pouze nastěhovala jiná divoká prasata. Nákaza není přenosná na lidi, mohou být ale jejími přenašeči.

Témata:  Zlínský kraj vepři zemědělci veterináři zvířata

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy