Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy se nejvíce bojí poškození dobrého jména, obavy budí i kyberútoky

Firmy, ilustrační fotografie
Firmy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle studie společnosti Aon považují firmy za nejvážnější hrozbu poškození dobrého jména nebo značky. Na druhém místě se umístil nepříznivý ekonomický vývoj, třetí nejvážnější hrozbou je rostoucí konkurence. Mezi novými riziky jsou kybernetické útoky.

Studie odhaluje vliv trendů v ekonomice, demografii, geopolitice i technologiích na firmy. "Rizika, proti kterým se tradičně nedá pojistit, se stávají proměnlivějšími a je těžké se na ně připravit a minimalizovat je," uvedl generální ředitel společnosti Aon Risk Solutions pro ČR a Slovensko Radovan Škultéty.

Firmy podle studie za největší riziko vnímají poškození dobrého jména či značky. "Vadné produkty, podvodné obchodní praktiky, korupce, to vše tu bylo již dříve. Sociální sítě nicméně výrazně rozšířily jejich negativní dopad. A společnosti udělaly zranitelnějšími," podotkl Škultéty.

Reputační riziko trápí firmy dlouhodobě. Jako klíčové bylo vnímáno již v roce 2007, poté jej zastínila ekonomická krize a regulatorní omezení. Na vrchol žebříčku v rámci studie se vrátilo v roce 2015. Riziko kybernetického útoku je na pátém místě v žebříčku hrozeb. Poprvé se ve studii objevilo v roce 2015, a to na devátém místě.

Většina společností má podle studie formální oddělení pro řízení rizik a pojištění. V těch nejčastěji pracuje do pěti osob. Stejně tak mají společnosti vypracované plány řízení rizik. Průměrná připravenost na hlavní rizika ale dosahuje jen 53 procent, což je o pět bodů méně než v roce 2015.

Přehled největších rizik pro firmy v roce 2017:

1) Poškození dobrého jména/značky 2) Ekonomické zpomalení/pomalé oživení 3) Rostoucí konkurence 4) Regulatorní/legislativní změny 5) Kybernetický útok (hacking, viry, škodlivý software) 6) Neschopnost inovovat/plnit potřeby zákazníků 7) Neschopnost získat/udržet talentované zaměstnance 8) Přerušení činnosti společnosti 9) Politická rizika/nejistoty 10) Odpovědnost třetích stran (včetně chyb a opomenutí)

Témata:  firmy kybernetická bezpečnost ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy