Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protikuřácky zákon přinesl nové problémy. Lidé si stěžují na rušení nočního klidu, bordel i kouř

O cigaretách panuje mnoho mýtů
O cigaretách panuje mnoho mýtů
Foto: Pixabay

Liberec/Hradec Králové - Od konce května, kdy začal platit zákaz kouření v restauracích, zaznamenali strážníci více stížností na rušení nočního klidu. Více práce mají také technické služby.

Protikuřácký zákon zakázal od 31. května kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin a dalších veřejných prostorách. Za jeho porušení hrozí kuřákovi pokuta až 5000 Kč. Firmy a podnikatelé mohou být potrestáni až dvoumilionovou pokutou a zákazem činnosti až na dva roky, u provozovatelů se ale sankce začnou ukládat až na konci srpna. Zákon v restauracích neumožnil vytvořit kuřárny a kuřáky vyhnal ven na ulici. "Je to hrozné, někdy mám pocit, že procházím zamořeným územím," posteskla si žena, která v podvečer procházela centrem Liberce.

"My to samozřejmě vítáme z hlediska zdraví našeho i personálu, všechno je čistší, líp se dýchá, všechno je lepší. O zákazníky jsme zatím kvůli zákazu kouření nepřišli," řekl podnikatel, nekuřák Martin Hřebík, který v Liberci provozuje taneční klub TopStar, Divadelní klub Jimmy's a několik dalších restaurací. Přiznal ale, že s kuřáky před svými podniky problémy má. "Jak je teplo, lidi kouří, sedí na zemi, válí se tam, dělají bordel," povzdechl si.

Víc práce mají kvůli kuřákům v ulicích technické služby. "Musíme mnohem víc uklízet kolem hospod a restaurací. Hlavně v centru Liberce v Moskevské a Pražské ulici je před restauracemi hodně vajglů, které tam kuřáci odhazují. Hospodští se o to nestarají, chodníky jim nepatří," uvedla mluvčí libereckých technických služeb Alžběta Přikrylová.

"V souvislosti se zákazem kouření v restauracích se nám rapidně zvýšil počet oznámení na rušení nočního klidu. Lidé stojí před hospodou a baví se venku, což se hodně rozléhá," řekl například šéf trutnovských strážníků Radek Svoboda.

Dalším problémem podle Svobody je, že většina kuřáků před hospodami neodhazuje nedopalky do popelníků. "Strážníci potom musí upozorňovat provozovatele na nepořádek před jejich podnikem," řekl Svoboda. Podle něj strážníci v Trutnově zaznamenali také jedno oznámení o kouření v restauraci, které nahlásila kolemjdoucí žena.

Městská policie v Hradci Králové v souvilosti se zákazem kouření řeší častěji kuřáky na zastávkách městské hromadné dopravy. "Neevidujeme, že by se od konce května zvýšil počet stížností týkající se přímo kouření před hospodami. Během teplých nocí si lidé více stěžují na rušení nočního klidu kvůli hluku, ale počet stížností je podle odhadů srovnatelný s jinými roky," řekla mluvčí policie Eva Kněžourová.

"Mám kancelář přímo nad hernou, a situace se po zákazu kouření bohužel velmi zhoršila. Někteří štamgasti postávají před hernou s půllitrem a cigaretou celé dny, ráno jsou opilí po nočním tahu a dopoledne často už znovu. Nahoru do oken jde samozřejmě zápach z cigaret a mě i další kolegy ruší při práci hluk," stěžuje si Jana Bartošová, která pracuje v centru Karlových Varů.

Větší výskyt kuřáků v ulicích kritizují i obyvatelé Sokolova. "Kuřáky teď mnohem víc vídám venku před hospodou, kavárnou, barem. A kolem toho procházejí děti. Nejde jen o pasivní kouření. Když kuřáky všude vidí, získají snadno dojem, že je to normální," poukázala Karla Kohoutová.

Témata:  kouření zákony města

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy