Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz kouření nové pacienty do odvykacích center nepřivedl. Možná na podzim, předvídají odborníci

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - Jedním z argumentů pro protikuřácký zákon bylo, že se více Čechů rozhodne s cigaretami skoncovat. Zatím se tak nestalo, poradny pro odvykání kouření nárůst počtu klientů nehlásí. Možná lidé dorazí na podzim, až nebudou moci sedět na hospodských zahrádkách.

Novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, která kouření v restauracích, na zastávkách MHD a dalších veřejných místech zakazuje, začala platit 31. května. V Česku je podle odborníků asi 1,4 milionu kuřáků. Sedm z deseti by rádo přestalo. Úspěšnost odvykání bez odborné pomoci je jen asi čtyři procenta. Po roce léčby v centrech pro závislé na tabáku je to asi 39 procent.

"My máme plno pořád. Jsme zcela vytížení. Ale je pravda, že telefonátů je ještě víc a čekací doba je delší," sdělila předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková, která působí v pražském centru při Všeobecné fakultní nemocnici. Pacienti si tam od objednání do návštěvy ordinace počkají několik týdnů.

Její centrum je ale spíš výjimkou, jak potvrdili lékaři z různých ambulancí v celé zemi. "Léčba by měla být dostupná na každém rohu. Center by mělo být více než současných 40. V Praze je nás asi sedm, ale po republice to není rozloženo rovnoměrně," uvedla Králíková. Kromě těchto center nabízí pomoc i asi 200 ambulantních lékařů a poradenská centra jsou i v přibližně 150 lékárnách.

Tam se zákazníkům věnuje odborník, který absolvoval kurz Odvykání kouření v lékárnách. Farmaceuti mohou kuřákům pomoci vytvořit plán odvykání, přiblíží možnosti léčby a určí míru závislosti.

"Vlna klientů může přijít na podzim, kdy kuřáci již kvůli zhoršení počasí nebudou moci sedět na zahrádkách restaurací, a budou tak nuceni situaci řešit," uvedla konzultantka Centra odvykání Život bez cigaret Jarmila Kučerová. "Obecně v létě se odvyká méně, většina lidí odvykání v létě řešit nechce a odkládá to až po prázdninách," dodala.

Lidé ale mají zájem o informace. "Koncem května jsme zaznamenali zhruba desetinásobný nárůst návštěvnosti na našich webových stránkách, podobně jak je to například v prvních lednových dnech," řekl Marek Čierny z centra odvykání kouření eXnico.

Témata:  kouření zdraví život

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy