Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi musí od roku 2020 povinně čipovat své psy, rozhodli poslanci

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Dle novely veterinárního zákona, kterou dnes schválili poslanci, bude v ČR do tří let zavedeno povinné čipování psů. Pořizovací cena čipu se má pohybovat mezi 120 a 450 korunami. Za čipování si soukromí veterináři účtují od 300 do 550 korun.

Novelu, která má také zpřísnit podmínky pro chov psů, nyní dostane k projednání Senát.

Povinně čipovat by se měli všichni psi v době prvního očkování proti vzteklině, tedy kolem půl roku věku zvířete. Prosadil to sněmovní zemědělský výbor ve spolupráci s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Místopředseda výboru Herbert Pavera z klubu TOP 09 a Starostové si od toho slibuje to, že "pro veterinární správu bude mnohem lepší při kontrolách psů zjistit, zda ten pes pochází množíren". Kritici však už dříve upozorňovali na to, že množírny budou dál opouštět neočipovaná osmitýdenní štěňata.

Vládní novela počítá s tím, že útulky pro opuštěná zvířata budou nově povinně podléhat registraci kvůli zajištění veterinárního dozoru.

Témata:  psi zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy