Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odložme EET pro farmářské trhy a řemeslníky, navrhují lidovci a STAN. ODS je obvinila z pokrytectví

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Třetí fáze EET má začít 1. března 2018 a čtvrtá fáze v červnu 2018. Koalice Lidovci a Starostové chce spuštění těchto etap elektronické evidence posunout o devět měsíců. ODS to pokládá za pokrytectví.

Třetí fáze se bude týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci a další služby.

"Posunutím třetí a čtvrté elektronické evidence tržeb, jejichž spuštění je naplánováno na 1. března, respektive 1. června příštího roku, o devět měsíců, získáme čas na vyhodnocení dopadů prvních dvou fází. A na toto zhodnocení navázanou změnu EET na škále: od ponechání přes úpravy až po úplné zrušení," uvedl lídr koalice v Libereckém kraji Jan Farský (STAN, za TOP 09).

Místopředseda rozpočtového výboru Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) uvedl, že EET by se podle dlouhodobého postoje jeho strany neměla týkat malých a nejmenších podnikatelů. "Rádi bychom tedy vytvořili dostatečný čas na to, aby příští sněmovna, příští koalice měla prostor na to domluvit se, kdo skutečně elektronické evidenci tržeb podléhat bude, a kdo nikoliv," dodal.

Poslanec Klaška řekl, že návrh bude navržen tak, aby ho Sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Vzhledem k potřebným lhůtám se k tomu ale Sněmovna dostane až na své zářijové schůzi.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija označila snahu KDU-ČSL o odložení posledních dvou fází EET za předvolební a pokryteckou. "Byla to právě KDU-ČSL, která v koalici s ANO a ČSSD zavedení EET přes odpor opozice podpořila," uvedla.

Témata:  elektronická evidence tržeb ODS farmářské trhy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy