Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání Sněmovny skončilo předčasně, poslanců bylo málo

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - O pátcích poslanci jednají do 14:00, dnes si ale práci zkrátili o 1,5 hodiny. K hlasovacímu zařízení Sněmovny jich totiž nebyl přihlášen dostatečný počet. Schůze bude pokračovat v úterý 11. července.

Poslanci měli hlasovat o návrhu na zamítnutí předlohy poslanců ODS, jež by obnovila praktické lékařství pro děti a dorost jako základní obor specializačního vzdělávání. Před avizovaným hlasováním bylo k zařízení přihlášeno o několik poslanců méně než potřebných 67. Ke zvýšení počtu nepomohla ani krátká přestávka, kterou vyhlásil předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL). Na základě dohody zástupců poslaneckých klubů pak schůzi dolní komory přerušil.

O předlohu poslanců ODS se v dolní komoře rozhořel poměrně ostrý spor. Dnešní vývoj jejího projednávání prakticky znamená, že do voleb o ní zákonodárci již nerozhodnou.

Poslanci ODS navrhli obnovu vzdělávacího oboru dětských praktiků v reakci na nedávno schválenou předlohu, jež jej slučuje s dětskou pediatrií. Pavel Antonín (ČSSD) se podivoval nad tím, že záležitost je ve hře znovu, když diskuse i rozhodnutí se už v minulosti uskutečnily. "Obor praktický lékař pro děti a dorost nerušíme. Mluvíme jen o vzdělávacím programu," zdůraznil David Kasal (ANO), jenž zamítnutí normy navrhl.

ODS tvrdí, že ke spojení oborů není důvod. Bohuslav Svoboda (ODS) podotkl, že letos se předběžně do oboru dětského praktika hlásilo osm desítek lidí, když ale zjistili, že specializace zanikne, přihlášky začali stahovat.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy