Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nic jsme mu neudělali. Policisté odmítli obvinění, že na služebně napadli mladíka

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Policisté Jan Nekvapil a Martin Kopp při výpovědi odmítli obvinění, že na služebně ubližovali mladíkovi, který byl spoutaný kvůli možnému spáchání přestupku. Tvrdí, že mu nic neudělali. Podle obžaloby však dostal dvě facky a byl škrcen. Případem se dnes začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Policistům hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Soud bude pokračovat 18. srpna.

Incident se stal 31. března, tedy den poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga. Údajně napadený mladík dnes řekl, že tehdy zvolal směrem k policistům a vojákům, že by se měli stydět za čínského prezidenta, jelikož ho štvaly tehdejší události.

Pak šel s přáteli dál, než k nim přijelo houkající auto, z něhož vylezli policisté, kteří po něm chtěli občanský průkaz. "Neřekli mi, proč mě zadrželi," podotkl mladík, jemuž tehdy bylo 19 let a studoval poslední ročník gymnázia. Dodal, že nebyl kvůli incidentu za žádný přestupek potrestán.

Státní zástupkyně Martina Adámková viní Nekvasila z toho, že v budově policejního oddělení v pražských Vinohradech dal poškozenému dvě facky, když seděl na židli se spoutanýma rukama za zády. Druhý policista Kopp mu podle obžaloby později pouta sundal, začal ho škrtit a chtěl po něm, aby se už nikdy policistů neptal na důvody, proč má předložit občanský průkaz. Podle spisu mu dal také jednu facku. Podle státní zástupkyně nebyla zachována jeho lidská důstojnost nebyl proti němu potřeba tak tvrdý zákrok a vznikla mu také bezdůvodná újma, což je proti přepisům.

Nekvapil při své výpovědi popsal, že společně se skupinou vojáků v metropoli čekali na vystřídání po službě. Procházela kolem nich skupina lidí a jeden muž je začal urážet. "Podle všeho byl pod vlivem alkoholu, choval se nevhodně, použil vulgarismy měl nějaké připomínky a podobně," shrnul Nekvapil, který po incidentu nebyl postaven mimo službu.

Tvrdil, že policisté chtěli muže prolustrovat, protože narušoval veřejný pořádek. Při kontrole údajně vytáhl z kapsy nějaký předmět, a tak ho spoutali s rukama za zády. Později se ukázalo, že podezřelým předmětem byl telefon. "Telefon může být brán jako zbraň," prohlásil Nekvapil. Dodal, že spoutání osoby, která je podezřelá maximálně z přestupku, je běžným policejním postupem.

Odmítl také, že by poškozeného na služebně fackoval. "Skutky popsané v obžalobě považuji za nepravdivé," řekl. Podle něj mladík služebnu opustil bez známek zranění a za své jednání se policistům omluvil. Vinu odmítl i Kopp, který tvrdil, že se poškozený na služebně choval nevhodně. "Opakovaně nám říkal, že nás svleče z uniformy," prohlásil Kopp, který je také dál ve službách policie. Poškozený mladík však většinu z tvrzení obžalovaných odmítal.

Kvůli třídenní návštěvě čínského prezidenta byla v ulicích Prahy denně nasazena tisícovka policistů. Na policejních služebnách skončilo 23 demonstrantů z řad odpůrců i příznivců státníka. Většinu incidentů policisté vyhodnotili jako přestupky. Justice se však musela zabývat několika případy, při kterých šlo zejména o to, že Číňané podporující prezidenta brali odpůrcům tibetské vlajky.

Kvůli některým zásahům proti projevům nesouhlasu s čínskou politikou čelila policie kritice. Podle vlastního interního šetření ale chybovala pouze v budově filmové a televizní fakulty, kam policisté přišli kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám.

Témata:  Policie ČR napadení soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy